skip to Main Content

Kronen en bruggen

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie. Voor porseleinen kronen, bruggen, etsbruggen, facings en onlays is een nauwe samenwerking tussen de tandarts en de technicus nodig. De tandarts beslijpt de tand en neemt afdrukken. De technicus is betrokken bij de materiaalkeuze en bepaalt de individuele kleur bij de patiënt. Hij maakt gipsen modellen, waar hij het werkstuk op uitvoert. Uiteindelijk is het weer de tandarts, die het werkstuk in de mond vastzet.

Vroeger was het noodzakelijk om eerst een onderstructuur te maken van een goudlegering. Daarop werd porselein vastgesinterd. Met deze methode was het mogelijk om een goed passende en fraaie restauratie te maken. Langs de tandvleesranden zag je wel vaak de metalen onderstructuur, waardoor kronen een onnatuurlijke aanblik hadden. Vreugdenhil Tandtechniek werkt met twee alternatieve materialen voor de onderstructuren:

Zirconiumoxide

Als de sterkte van de constructie voorop staat, wordt gekozen voor Zirconiumoxide. Dit materiaal heeft een kristalrooster, wordt via een CadCam techniek in vorm geslepen en daarna gesinterd. Zo ontstaat een uiterst sterke en goed passende onderstructuur. De technicus brengt op deze structuur laagsgewijs het porselein aan. Zirconiumoxide is  bijzonder weefselvriendelijk, tandvlees groeit aan het oppervlak vast en tandplak krijgt dan geen kans.

Lithium disilicaat

Lithium disilicaat is een perskeramiek en wordt toegepast bij onderstructuren met hoge eisen aan pasvorm en esthetiek. Het materiaal wordt volgens de ‘verloren wastechniek ’ verwerkt. Na een voorbewerking hecht dit materiaal aan composietcement. Dit maakt het bijzonder geschikt voor onlays. Een tweede voordeel van het materiaal is de translucentie, waardoor een natuurlijke uitstraling van de kroon ontstaat.

Facings

Voor facings is geen onderstructuur vereist. Deze worden volledig van porselein gemaakt, waardoor aan de hoogste eisen van esthetiek en hechting kan worden voldaan.

Back To Top