skip to Main Content

Met je kind naar de tandarts

In de jeugd leg je de basis voor een goede mondgezondheid. Voor kinderen met een probleemloos gebit, een redelijke mondhygiëne en een ontspannen gedrag bij de tandarts, zijn twee gebitscontroles per genoeg. Als er wel problemen zijn, begeleiden wij ouders en kinderen intensiever.

Hoe bereid je je kind voor op een behandeling?

  • Vertel alleen dat jullie naar de tandarts gaan en laat de uitleg zoveel mogelijk over aan ons. Als je kind vragen thuis vragen stelt die je niet precies kunt beantwoorden, stel dan voor dat samen aan ons te vragen. Wij geven een eerlijke uitleg, zonder je kind onnodig bang te maken
  • Beloof geen cadeautjes. Je kind denkt dan gelijk dat er iets ergs staat te gebeuren.
  • Wij zijn gewend om kleine kinderen te behandelen, op een rustige manier. Wij hopen dat jij als ouder ons je vertrouwen geeft.
  • Je kind wordt niet onder fysieke dwang behandeld. Als het een keer niet lukt, maken we gewoon een nieuwe afspraak.

Preventie

Met preventieve behandelingen voorkomen we dat het gebit achteruit gaat. Zo krijgt ieder kind de kans een gaaf gebit te houden. Met fluoridegel maken we het tandglazuur minder oplosbaar. Diepe groeven in de kiezen sealen we, zo krijgen bacteriën geen kans om zich te verschuilen voor de tandenborstel.

Als gaatjes ontstaan dan bespreken we de voedingsgewoontes. Gaatjes ontstaan alleen als er te vaak suikers gegeten of gedronken worden. Helaas zitten suikers verstopt in allerlei voedingsmiddelen. Door snoep, koek en limonade te vermijden, gaat het gebit niet verder achteruit.  Krijgt je kind ondanks gezonde voeding toch gaatjes, dan onderzoeken we het speeksel. In zeldzame gevallen is daar iets mee mis.

Behandelingen

De melksnijtanden wisselen meestal op zes en zevenjarige leeftijd. De melkhoektanden en kiezen tussen het tiende en dertiende levensjaar.

Als een kind gaatjes krijgt, is het risico groot dat de pulpa ontstoken raakt. Dat is pijnlijk en we moeten dan helaas de kies voortijdig verwijderen. Ondanks onze begeleiding en een sterke verdoving is dit een onaangename ervaring voor het kind. We willen dit voorkomen door het gaatje tijdig te vullen. Als er nog geen pijnklachten zijn, verloopt deze behandeling meestal op een ontspannen manier te laten, zelfs bij kinderen van vier jaar oud.

Als melkkiezen vóór het negende levensjaar getrokken zijn, heeft dit gevolgen voor de ontwikkeling van het blijvende gebit. Het blijvende gebit komt dan onregelmatig door, wat ook met een beugel lastig te herstellen is.

Preventie staat daarom bij ons voorop.

Back To Top