skip to Main Content
Tandartsenpraktijk Vreugdenhil mondonderzoek

Mondonderzoek

Bij het mondonderzoek beoordeelt de tandarts alle tanden en kiezen, het tandvlees, de slijmvliezen en andere aspecten die met uw mond te maken hebben.

Microscoop

Tandheelkunde is een vak, waarbij de kwaliteit van het werk sterk afhankelijk is van het zicht van de behandelaar. Daarom is in iedere behandelkamer een stereo-microscoop beschikbaar. De microscoop is een onmisbaar onderdeel van het instrumentarium. Zowel bij het onderzoek als bij de behandelingen gebruiken de tandarts en de preventie-assistente de microscoop. De functie van de microscoop is in de eerste plaats de vergroting. Door de microscoop krijgt de tandarts, zonder zijn ogen te vermoeien, veel meer informatie op zijn netvlies. De kleinste vergroting is vier maal. Dat betekent dat de tandarts een oppervlak 4×4 keer zo goed kan zien. De grootste vergroting is 25x, welke gebruikt wordt bij wortelkanaalbehandelingen. De tweede functie van de microscoop is de sterke lichtbron, waardoor de tandarts een helder en schaduwvrij beeld heeft. Een bijkomend voordeel van de microscoop is dat de tandarts zich niet in rare bochten hoeft te wringen, om achter in de mond te kijken.

Röntgenfoto’s

Met behulp van röntgenfoto’s kunnen we delen van de mond onderzoeken die niet met het oog zichtbaar zijn. Eens in de zo veel tijd wordt er links en rechts een bitewingfoto gemaakt. Op deze foto’s zijn gaatjes of andere afwijkingen in de kiezen in een vroeg stadium te zien.

rontgenfoto tandarts

Hieronder ziet u twee bitewingfoto ’s. De witte vlakken op de kiezen zijn vullingen. Er zijn twee soorten vullingen, metalen vullingen en composiet vullingen. De metalen vullingen laten geen röntgenstralingen door, en zijn daardoor helder wit van kleur. De composiet vullingen lijken meer op de tand zelf, en zijn op de foto iets minder wit.

röntgenfoto tandarts    röntgenfoto tandarts

Hieronder ziet u een orthopantomogram. Op deze overzichtsfoto worden de diepere lagen van het tand-kaakstelsel afgebeeld. Hier ziet u ook twee implantaten met kronen er op. De scheve kiezen achter in de mond zijn de verstandskiezen. Alle foto’s worden digitaal ontwikkeld en opgeslagen.

vb4-opt

Behandelplan

De tandarts komt, in overleg met de patiënt, zo nodig tot een behandelplan. De assistente registreert dit plan in het dossier. Bij het bespreken van de kostenbegroting met de patiënt maken we gebruik van ZorgSom. Dit is een applicatie die inzicht geeft in hoeverre de kosten door de aanvullende verzekering vergoed worden.

Wanneer het advies van de tandarts niet overeenkomt met de wensen van de patiënt wordt dit vastgelegd. De tandarts voert geen behandelingen uit tegen de wil van de patiënt, maar hij voert ook geen behandelingen uit waar hij medisch-ethische bezwaren tegen heeft.

Na overeenstemming over de behandeling maakt de assistente een afspraak.

Back To Top