skip to Main Content
Tandartsenpraktijk Vreugdenhil gebitsprothesen

Prothese

Als door parodontitis of cariës het gebit ernstig is aangetast, is het soms niet meer haalbaar om het gebit volledig te herstellen. De resterende tanden en kiezen moeten we dan helaas trekken. Dat is dan ook beter voor de algemene gezondheid. We kunnen dan een volledige gebitsprothese te maken die direct na het trekken in de mond gaat. Zo’n immediaat-prothese moeten we regelmatig aanpassen, omdat de kaak en het tandvlees na het trekken geleidelijk van vorm veranderen.

Na een jaar is de kaak zodanig van vorm veranderd dat er een nieuwe prothese gemaakt kan worden. Het voordeel van deze tweede prothese is dat we nu de pasvorm nauwkeuriger kunnen voorbereiden en we de prothese eerst kunnen passen, voor we hem definitief afmaken.

Voor een nieuwe gebitsprothese zijn meerdere afspraken nodig:

  • Op modellen van de eerste afdrukken, maken we afdruklepels.
  • Met deze individuele lepels registreren we de kaakvorm nauwkeurig, voor een optimale pasvorm.
  • De positie van de tanden en kiezen bepalen we met beetplaten en waswallen. De tandtechnicus zoekt de tanden en kiezen uit. In het laboratorium maakt hij de pasprothese.
  • We controleren dan of de tanden en kiezen goed op elkaar sluiten en de gekozen tandopstelling daadwerkelijk goed in het gelaat past.
  • Bij het plaatsen van de prothese worden kleine correcties uitgevoerd.
  • Na een week is er een nacontrole. Zo nodig worden de kauwvlakken iets ingeslepen, voor een beter kauwvermogen en drukplaatsen gecorrigeerd.
  • We adviseren een jaarlijkse controle van de prothese en de mondslijmvliezen.

Een volledige prothese voor de onder en de bovenkaak, volgens de bovenbeschreven methode, met gebruikmaking van de beste materialen en tanden kost € 1.260. Daarvan wordt € 850 door de basisverzekering vergoed. Helaas is de zogenaamde ‘eigen risico regeling’ hierop van toepassing. Voor de overige € 410 kan een aanvullende tandartsverzekering van pas komen.

Back To Top