skip to Main Content

Gebitsprothesen

Een volledige gebitsprothese en een gedeeltelijke plaatprothese bestaan uit kunsthars (PMMA) en voorgevormde tanden. Een frameprothese bestaat uit Vitallium (staal), kunsthars en tanden.

Het is de kunst om een prothese te maken die op een natuurlijke manier in het gelaat past en comfortabel zit. Om de kauwfunctie, de spraak en alle andere mondfuncties zo goed mogelijk te herstellen, is een intensieve samenwerking tussen tandarts en technicus vereist.

De tandarts maakt afdrukken in de mond en bepaalt de optimale positie van de ondertanden tegen de boventanden. De technicus maakt de afdruklepels en de beetplaten met wasranden. Hij zoekt de tanden uit en plaatst deze in een pasprothese. Als de pasprothese in orde is, wordt deze omgezet in een definitieve prothese. Dit een computergestuurd gietproces, waarbij de kunsthars onder hoge druk uitgehard wordt (Ivobase). Na deze omzetting wordt de prothese afgewerkt en gepolijst.

De gebitsprothese wordt volledig in het laboratorium in Geldermalsen vervaardigd. Het Vitallium voor een frameprothese wordt extern verwerkt door technicus Hans van Olmen. Staafconstructies voor implantaatgedragen protheses worden in Geldermalsen digitaal ontworpen. Via een CadCam proces worden deze constructies uit hoogwaardig titanium gefreesd door onze partners Straumann en Advanced Dental.

Reparaties

Een gescheurde prothese kan niet effectief gelijmd worden. De technicus freest de scheur volledig uit en vult hem op met nieuwe kunsthars. Hij maakt hiervoor eerst een model, waarmee de vorm van de prothese behouden blijft. Voor de uitharding gaat de prothese in een drukpan, waarna de technicus de kunsthars afwerkt en polijst. Dan is de vorm en sterkte van de prothese volledig hersteld.

Voor reparatie van een prothese is vaak de beoordeling door een tandarts nodig. Het breken of scheuren heeft vaak te maken met een teruglopende pasvorm of overbelasting. Als de pasvorm onvoldoende is, moet de prothese voorzien worden van een nieuwe basis (rebasen). Rebasing met hoogwaardige kunsthars heeft een productietijd van 24 uur.

Back To Top