skip to Main Content

Kronen en bruggen

Wat is een kroon?

Wanneer het niet mogelijk is met vulmateriaal de vorm van de tand te herstellen, is een restauratie in de vorm van kroon een oplossing. De tandarts slijpt dan nauwkeurig de buitenlaag van de tand of kies weg. Deze vorm wordt afgedrukt met een siliconenmateriaal. Ook van de andere kaak wordt een afdruk gemaakt. De afdrukken gaan naar het tandtechnisch laboratorium. Daar wordt een uiterst sterke kroon gemaakt, die precies past op de beslepen kies.

De technicus heeft vijf tot tien werkdagen nodig om de kroon te maken. In de tussentijd wordt de tand met een tijdelijke kroon beschermd. De ‘noodkroon’ dient ook voor het vasthouden van de positie van de tand.

De kroon wordt eerst gecontroleerd op pasvorm en kleur. Daarna wordt hij zorgvuldig met ‘cement ’ vastgezet.

De kroon bestaat uit verschillende materialen. Voor de binnenlaag wordt gekozen voor zirconiumoxide als het om de sterkte gaat, zoals bij bruggen. Lithiumdisilicaat is geschikter voor esthetische restauraties, waar een sterkere hechtkracht vereist is. De buitenlaag bestaat uit keramiek, die laagsgewijs op de onderstructuur wordt vastgesinterd.

De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon levenslang mee kan gaan. Indien een kroon korter meegaat, heeft dat meestal te maken met cariës. Een suikerrijk voedingspatroon is de oorzaak van cariës. De dagelijkse mondhygiëne is bij kronen en bruggen even belangrijk. Door tandenknarsen en kaakklemmen kan de levensduur van een kroon worden bekort.

Een kroon kost € 500, daarvan bestaat helft uit tandartskosten en de helft uit tandtechnische kosten. Het is afhankelijk van de aanvullende tandartsverzekering of dit vergoed wordt.

kronen Vreugdenhil tandartsen

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van ontbrekende tanden. Een brug bestaat minimaal uit twee kronen (pijlers) en een brugtussendeel (dummy). Voor de vervanging van één tand of kies is dus een driedelige brug nodig. Voor een 14-delige brug zijn minimaal vier stevige pijlers nodig op strategische posities.

Een driedelige brug kost € 1.450 en een 14-delige brug op vier pijlers kost € 5.900.

brug Vreugdenhil Tandartsen

Wat is een etsbrug?

Een etsbrug is een zeer goede oplossing op posities die niet zwaar belast worden. Vooral wanneer de pijler aan weerszijden van de open ruimte gaaf zijn, is een etsbrug gunstig. Voor deze constructie hoeven gave tanden nauwelijks beslepen te worden.

Een etsbrug wordt door middel van metalen of keramische schildjes aan de achterzijde van de pijlers gecementeerd. Een etsbrug kost € 500.

Etsbrug Vreugdenhil tandartsen

Wat is een opbouw?

Als de tand te weinig houvast biedt voor een kroon, is er eerst een composietopbouw met een stift in het wortelkanaal nodig. Dit zijn meestal glasvezelstiften, deze hebben een met tandbeen vergelijkbare buigsterkte. Soms zijn er gouden stiftopbouwen vereist, zoals op de foto te zien is.

Gegoten stiftopbouw in de wortel van een snijtand t.b.v. grote brugconstructie. (Behandelaar: Hugo Vreugdenhil)

Back To Top